вторник, 7 октомври 2008 г.

Научете се да казвате "не"

Важно е да знаете, че както другите имат право да искат нещо от вас, така и вие винаги сте в правото си да откажете. Но го правете с такт, така че да запазите добрите си отношения


Неумението да казваме "не" често води до сложни и неприятни преживявания. Давайки положителен отговор, когато всъщност ви се иска да кажете "не", се натоварвате със задачи, които не можете да изпълните за определения срок.

Поемате неизпълними задължения, съгласявате се на работа, която не ви е интересна и от която нямате полза, като в крайна сметка подвеждате и другите. Най-често отказът е неприятен за просителя. Но това не е повод да приемате неговата молба на всяка цена. Защото понякога молбите, отправени към нас, са нецелесъобразни, глупави, даже оскърбителни, случва се - и незаконни. Защитавайки своето лично пространство, вие икономисвате време и енергия и може да ги използвате за действително важни неща. Но е необходимо да се научите да отказвате така, че да съхраните добрите си отношения. Отказът трябва да е основан на факти и логика.

Следващия път, когато почувствате, че ви "яхат", се възползвайте от следните съвети:

• Преди да дадете окончателен отговор, проверете своя график и натоварването си.

• Поинтересувайте се защо смятат, че именно вие трябва да поемете изпълнението на задачата.

• Ако обяснението на горния въпрос ви се стори неубедително, откажете или препоръчайте човек, който може да свърши работата.

• Предложете други варианти. Даже да не можете да изпълните всичко, което се иска от вас, можете да помогнете.

• Не се престаравайте да се извинявате. По-добре признайте своите ограничени възможности да се справите с исканията на партньора: "Това е трудно, но ще опитам", "Мога да го направя, но когато свърша своята работа."

• Отказът ви трябва да е кратък, избягвайте пространните обяснения. Просто кажете: "Не, не мога" или "Бих предпочел/а да не правя това."

• Ако категорично отказвате молбата, не казвайте: "Не, не искам", защото може да прозвучи недружелюбно. Говорете бавно, с паузи и топлота в гласа.

Помнете, че човекът, който иска нещо от вас, винаги знае, че може и да му откажете. Огласявайки своето желание, той поема риск и не е ваша вината, че неговата надежда да чуе "да" не се е оправдала.

Няма коментари: