сряда, 22 октомври 2008 г.

Ах, този панталон!

Навлизането му трайно в дамския гардероб започва през 20-те години на миналия век. Тогава великата Коко Шанел създава специално за жените клоширани панталони, които се носели в свободното време. През 60-те и 70-те години на миналото столетие тази типично мъжка дреха завзема още по-стабилни позиции в дамското облекло. Днес не можем без него.

Чарлстонът ще бъде абсолютен хит

Ето няколко от основните варианти, които са актуални в момента:
Класически. Той е най-характерен за деловото ежедневие. Отличава се с изчистената си линия, правия силует, „италианския" (рязан) джоб и ръба. Този тип панталон може да бъде съчетан със сако в офиса или с фин мек пуловер в ежедневието.

Тип „цигара" или „молив"
Този вариант може да бъде с ниска или висока талия, като крачолите задължително вървят плътно по тялото. Дължината му е около глезена. Панталонът тип „цигара" е подходящ за по-фини фигури, тъй като силно очертава силуета. Той е най-лесен за съчетаване с горни дрехи, защото изглежда добре с всичко - от къси прилепнали блузи до дълги обемни туники.

Мъжки тип с басти
Той е широк, свободен и се среща във всякакви дължини - от къс през бермуди и 7/8 до дълъг. Идеално се съчетава с блуза с дължина до талията или прибрана в панталона. Подходящата комбинация за делова обстановка е с риза или блуза и сако. В свободното Време може да се носи с обемна едро плетена жилетка и с тишърт или с ефирна блуза, комбинирана с къса жилетка.

„Чарлстон"
Този сезон той ще бъде абсолютен хит. Среща се в два силуета - свободни или тесни в коляното, но задължително разширяващи се към долния ръб. Подходящ е както в офиса, така и през свободното време. По-тесните „чарлстони" се съчетават добре с по-широки блузи и якета, а по-широките с по-прибрани ризи и фини блузи. Актуално е съчетанието на панталон тип „чарлстон" с ризи в цветни десени, с широки ръкави, набори и жабо - една комбинация, напомняща хипарските движения от миналия век.

Гащеризон
Модерни са както класическият, така и спортният модел с много джобове. Среща се с различна ширина в джобовете и с разнообразни горни части - презрамки, тип мъжки елек или тип риза с дълъг ръкав. Гащеризоните с презрамки изглеждат еднакво добре с тишърт или топ, а също и с фина блуза с огромни ръкави.

И още...
Късите панталони, съчетани отдолу с клин, са подходящи за свободното време на по-младите момичета. Те са със спортен силует, но могат да се комбинират и със сако.

Бермудите са чудесни като спортно или всекидневно облекло. Комбинират се успешно с тишърти, жилетки и сака.

Няма коментари: