вторник, 14 октомври 2008 г.

Можете сами да премахнете черните точки

Подходящи са почистващите маски с овесени ядки и цитрусов сок - грейпфрут или лимон

Черните точки или комедоните, както ги наричат козметиците, са неприятен козметичен дефект на мазната и смесена кожа. Причината за появата им е в прекомерната секреция на мастните жлези, чийто себум заедно с токсините в кръвта и лимфата запушват порите. И Ако лицето не се почисти навреме, кожата се възпалява. Най-често комедоните се появяват в Т-зоната - чело, нос и брадичка. Те "кацват" не само по лицето, но и по гърба и други зони, богати на мастни клетки. За да се справите с проблема, трябва да почиствате кожата два пъти - сутрин и вечер, с тоник и да нанасяте крем с антисептик.

Да се справите с черните точки в домашни условия е възможно. Добре е веднъж седмично да си правите парна баня с лайка. Тя ще омекоти кожата и ще отвори порите. Може да поставите топъл тампон върху проблемната зона. Така отстраняването на черните точки ще е по-лесно. Кожата не бива да се изсушава прекомерно, защото това води до ответна реакция на организма и лицето произвежда още по-голямо количество себум.

Ще "лъснете" кожата и с почистващи маски. Най-подходяща е с овесено брашно (овесени ядки). Към 4 с.л. брашно прибавете 2 с.л. настойка от лайка (или невен) и 1 с.л. цитрусов сок - от грейпфрут или лимон.

Ако домашните средства не помогнат, е добре да потърсите професионалната помощ на козметолог. Той ще препоръча пилинг с фруктови киселини.

Няма коментари: