вторник, 14 октомври 2008 г.

Обгърнати от топлина

Трикотажното облекло е неизменна част от гардероба на всяка съвременна жена. Този тип дрехи са меки и еластични, поради което са предпочитани за ежедневието. Те създават усещане за удобство и комфорт. Ето какви са актуалните тенденции при трикотажните изделия този сезон.

„Нова е кройката - комбинация от пуловер и пелерина с полувграден ръкав и голяма яка"

Предпочитани за есенно-зимните дни са облеклата от вълна във всичките й разновидности - ангорска, камилска, ламска и др., както и тези от памук и пан (полиакрил нитрил). Най-популярните дрехи от трикотаж се делят на две основни групи:

1. Жилетки и пуловери.

* Машинно плетеният фин трикотаж.

Той се използва за изработването на по-фини и елегантни дрехи, които чудесно се комбинират с рокли или костюми в две части. Кройките и жилетките от този тип са семпли и изчистени. Предпочитани при пуловерите са поло яките, а при жилетките - V-образните деколтета. Хит този сезон е жилетката от ангорска вълна с V-образно деколте, полувталена кройка и чието закопчаване става с малки кръгли копчета перли. Тя се предлага както в класическите цветове - бежово, охра, бяло, черно и сиво, така и в атрактивните нюанси на виолетовото и пепел от рози.

* Hand made, или ръчно плетеният трикотаж.
Той може да бъде и машинно изплетен, но от по-груба прежда в по-релефни фигури, наподобяващи ръчна изработка. Преобладаващи орнаменти са фигурите с различни по големина и форма осморки. Характерен мотив са цветните и черно-белите райета и големите квадрати. Кройките на жилетките са широки и с големи яки и камбановидни ръкави. Има изключително разнообразие от цветове и орнаменти, като при по-луксозните варианти може да има вградени парчета кожа с косъм или яки от естествена или изкуствена кожа. Някои от моделите жилетки са с подплата и изпълняват ролята на връхна дреха, като дължината им е до коляното или дори до глезена. При пуловерите преобладават моделите с големи поло яки и широки ръкави. Нова е кройката - комбинация от пуловер и пелерина с полувграден ръкав и голяма яка. За нея са характерни фигурите на едри квадрати, Осморките и плетката рибена кост. Освен жилетки и пуловери трета група трикотажни дрехи са блузоните.

2. Блузони.
Те се предлагат с дължина до средата на бедрото или до коляното като разнообразието на кройките и ширините е много голямо. Моделите могат да бъдат без ръкав, но с поло яка или с шпиц деколте, широк ръкав и дължина до коляното. Блузоните се комбинират с тесни дънки или клин, като тоалетът се допълва
от високи ботуши.

Няма коментари: