неделя, 26 октомври 2008 г.

Зехтинът - източник на красота и младост

Наред с употребата му за лечение още от древността зехтинът се използва и за козметични цели. Оттогава и до днес той служи за основа на различни маски и кремове при проблемна кожа на лицето и напукани устни, помага за възвръщане на жизнеността на косата и подобрява еластичността на кожата на тялото.

За лицето
* При суха кожа.

Залейте 2 с. л. изсушени цветове от невен с 200 мл вряща вода, похлупете съда и го оставете така 10-15 минути. Добавете 2 с. л. зехтин и разбъркайте добре. С памучен тампон нанесете сместа върху шията и лицето и постойте така 15 минути. Отмийте маската с топла вода и подсушете лицето си с кърпа. След това нанесете хидратантен крем. О При мазна кожа. Сварете 2 картофа и ги Пасирайте на кашичка, добавете 5-7 капки зехтин и 1 винена чаша запарка от невен. Разбъркайте сместа добре и нанесете върху лицето за 10 минути. Отмийте маската с топла вода, подсушете лицето и нанесете хидратантен крем.

* При чувствителна кожа.
Намачкайте 1 банан, добавете 1 настъргана на ситно краставица и 1 с. л. зехтин. Разбъркайте добре сместа и я нанесете върху шията и лицето за четвърт час. Отмийте маската с топла вода и подсушете лицето си с мека кърпа.

* При проблемна кожа.
- Ако имате пигментни петна, всяка вечер втривайте в тях зехтин.

- Ако по кожата ви са се появили лишеи, накиснете 50 г цветове от изтравниче в 250 мл зехтин. Оставете ги да киснат в продължение на 20 дни. С получения извлек масажирайте проблемните участъци.

- Ако по лицето ви има пъпчици, ще ги премахнете с маслен извлек от лайка. В съд поставете 50 г цветове от лайка и ги залейте със зехтин. Дръжте съда 2 седмици на слънце, след това прецедете. Получения извлек втривайте няколко вечери подред в пъпчиците.

За косата
* При суха коса.

Смесете 300 мл зехтин и по 1 с. л. лайка, коприва, розмарин, босилек и хвойна. Затворете добре съда и го оставете на топло и тъмно място в продължение на 40 дни. Прецедете и добавете сока от 1 лимон. Втрийте този лосион в корените на мократа коса. След 2-3 часа измийте главата с шампоан.

* При изтощена коса.
Разбийте 2 жълтъка с 1 кафеена чашка зехтин. Прибавете 1 ампула витамин Е, 1 ампула витамин А и 1 с. л. водка. Разбийте сместа и намажете с нея кичур по кичур цялата коса, като втривате и в корените. Завийте главата си първо с хартия, след това поставете найлонова шапка и накрая увийте с хавлиена кърпа. Останете така най-малко 2 часа, след това измийте косата си с неутрален шампоан.

* При пърхот, придружен с косопад.
Нарежете на ситно 100 г корени от коприва, после ги накиснете в 200 мл зехтин и оставете да престоят така едно денонощие. Поставете ги на водна баня на тих огън за четвърт час и след това прецедете. Намажете косата си, като масажирате корените й. Сложете на главата си найлонова шапка, а отгоре завържете с кърпа. След 3-4 часа измийте главата си с шампоан.

За ръцете
* При лунички по кожата на ръцете.

Прибавете малко зехтин във водата, в която сте варили картофи, и дръжте известно време ръцете си в тази топла вана. След това втрийте в тях зехтин, като едновременно масажирате от края на пръстите към китките. Оставете да попие, а след това избършете със салфетка излишната мазнина.


За устните
* При сухи устни.
Разтопете на водна баня 1 с. л. пчелен восък в 2 с. л. зехтин. Свалете от огъня и добавете 1 к. л. минерална вода. От време на време разбърквайте, докато сместа се охлади. След това я прехвърлете в празна кутийка от крем. С така направения балсам мажете устните си, когато се напукат.

За тялото
* При загрубяла кожа.

За да бъде кожата ви нежна и еластична, масажирайте се със зехтин, след като вземете вана. Също така можете да използвате и следния екстракт. В съд или шише смесете 400 г цвят от рози с 500 мл зехтин. Оставете го да престои така една седмица, след това прецедете. Когато взимате вана, прибавяйте към водата в нея по 3 с. л. от екстракта.

Няма коментари: