четвъртък, 9 октомври 2008 г.

Хранете се здравословно

Колко пъти сте започвали "нов живот" от понеделник и сте завършвали деня с майонезена салата и пържени бутчета? За сведение: всяко такова начало неумолимо натрупва килограми в долната част на тялото. Рецепторите, съхраняващи мазнини в долната част на тялото, са 6 пъти повече, отколкото в горната. Затова:
* яжте отделно белтъчините и мазнините;
* картофите, макароните или зърнените храни прекрасноси пасват със зеленчукови салати;
* пийте много вода - от 1,5 до 3 л на ден;
* желателно е да се наслаждавате на ябълките, портокалите и другите плодове два часа след основното ядене;
*по-добре се въздържайте от големи дози твърд алкохол, но за това пък червеното вино е много полезно;
* поддържайте калиево-натриевия баланс в организма. Бедата е в това, че получаваме много по-малко калий, отколкото ни е необходимо, а натрий, т.е. сол - много повече. Откажете се от чипсове, консервите, пушените колбаси, бульоните на кубчета и т.н.;
* яжте повече продукти, съдържащи калий. А зеленчуците, богати на целулоза, ще ви помогнат да компенсирате рафинираните продукти.

Обърнете внимание на обмяната на веществата. Тази билкова смес ще я стимулира: по 3 части плодове от резене, цветове от лайка и липа, по 4 части цветове от черен бъз и листа от мента. От тази настойка, приготвена по традиционния начин, приемайте по 2 чаши сутрин на гладно 8-10 седмици.

* Намалете апетита! Неоценима помощ ще ви окажат билки като гарсиния камбогия, чай мате, водораслите спирулина и богатите на растителни фибри грудки на конячното растение.
* Отпуснете се! Трудно може да се справите с целулита, когато мускулите са напрегнати. Идеално успокояващо действие притежават ароматните вани, например с настойки от равни количества мента, конски босилек и листа от евкалипт.
* Допълнителна помощ за кожата! Не по-рядко от веднъж седмично правете пилинг на цялото тяло, особено активно обработвайте бедрата, седалището, корема. Можете и сами да приготвите пилинг-маската: смесете в равни пропорции ситно настърган морков и булгурена каша, натрийте се с тази смес, оставете на кожата за 10-15 минути и измийте с топла вода.
* Повече пресни зеленчуци! Най-важна роля в антицелулитната диета играят зеленчуците, особено тези с ярки цветове - домати, спанак, червен пипер. Зеленчуците и салатите от тях способстват за възстановяване на засегнатата от целулит кожа. Включвайте в храната си боб, броколи, брюкселско, бяло и цветно зеле, моркови, целина, тиквички, резене, зелен, кромид и праз лук, неолющен грах, гъби, червени и зелени чушки, тиква.

Морските водорасли съдържат йод, който влияе благотворно на работата на щитовидната жлеза, контролираща скоростта на обмяната на веществата или, с други думи, изгарянето на калории.

Копривата, включена в състава на билковите чайове, стимулира работата на бъбреците, способства за отделянето на излишните течности от организма.

Чесънът притежава мощно антихолестеролово действие. Той защитава малките кръвоносни съдове от увреждания, подобрява кръвообращението във всички тъкани, в т.ч. и мастните.

Копърът способства за извеждане на крайните продукти на обмяната, екстрактът от него оказва силно пикочогонно действие и нормализира работата на ендокринните жлези.
Зеленият чай помага за разрушаване на подкожните мастни натрупвания.

* Режим на хранене! Старайте се да се храните 4-5 пъти на ден, с малки порции и по едно и също време. При нарушаване на режима организмът се стреми да натрупа запас в случай на по-продължително прекъсване - ето ви и излишните мазнини, които се отлагат там където не трябва.

След 17 часа става усилен разпад на мазнините. След този час се откажете от захари, макарони и други продукти съдържащи въглехидрати. Внимание: в сухите плодове има по-голяма концентрация на захари, затова предпочитайте пресните.

* Не злоупотребявайте със солта! Задържайки вода в организма, тя "работи" за целулита. Изпивайте по 2-3 л вода, най-добре минерална.

* Почти табу! Малки дози алкохол способстват за лечението на целулита. Алкохолът разширява съдовете и така подобрява кръвоснабдяването на тъканите, а червеното вино съдържа и танини, защитаващи малкия кръг на кръвообращението от свободните радикали. Но в големи количества алкохолът е калоричен и спомага за отлагането на мазнини в проблемните участъци на тялото. Ако искате да избегнете клопката, ограничете се с една чаша червено вино за денонощие.

Чаят съдържа благотворно влияещите на организма танини и няма нужда да го ограничавате, само ако имате склонност към запек - един от провокиращите целулита фактори.

Няма коментари: